sphinx

Aandeel Koninklijke Sphinx Maastricht

Over de Sphinx en Maastricht is al heel veel geschreven. Een groot deel van de geschiedenis van Maastricht is nauw verbonden met deze aardewerk producent. Begonnen als Petrus Regout. Uiteindelijk is het bedrijf nu niet meer in Nederlandse handen, maar is het eigendom van het Finse Sanitec. Lees hier meer.

Voor verzamelaars van oude waardepapieren en voor iedereen die iets heeft met Maastricht, bestaat nu de mogelijkheid om weer aandeelhouder te worden van de N.V. Koninklijke Sphinx. Onderstaand aandeel is te koop:

Bewijs van een aandeel groot eenhonderd gulden aan toonder. Uitgegeven: Maastricht 22 juni 1973, ondertekend (in facsimile) door een lid van de directie en door een lid van de raad van commissarissen. Ook is er een prachtig droogzegel in het papier in diepdruk geprint.

Het formaat is 21 X 30 cm (ongeveer A4) en is dus heel geschikt om in een wissellijst te worden ingelijst, bijvoorbeeld als kado.

Het aandeel is als nieuw. Het is een origineel oud aandeel (geen copie). Gedrukt in 1973 door Boosten & Stols BV. Deze drukker ging in 1982 failliet. De prijs van dit aandeel bedraagt € 15,00 en de verzendkosten (verstevigde envelop) zijn € 2,00. Als u voor 16.00 uur bestelt, heeft u het morgen in huis. Email

aandeel sphinx maastricht

petrus regout maastricht

 

Voor de Maastricht verzamelaars:

We hebben ook een prachtige collectie van de Spijkerfabriek (Thomas Regout) en de Stoomlederfabriek. (klik op de onderstreepte naam voor een afbeelding)

Aanbieding: indien u de vier Thomas Regout aandelen aanschaft, ontvangt u GRATIS het Sphinx aandeel.

Van een van de nazaten van Petrus Regout ontving ik de volgende informatie:

De oudste zoon van Petrus I was ook Petrus genaamd. Deze zoon maakte jammerlijk “ furore “ door zijn kwalijke uitspraken omtrent kinderarbeid, wat overigens in die tijd gebruikelijk was, ten overstaan van de Parlementaire enquete commissie. Daarna is het zgn Kinderwetje door van Houten ingevoerd. Petrus I steunde deze wet overigens door een brief te sturen aan de voorzitter van de Parlementaire enquete commissie.
Thomas was de broer van Petrus I, met wie hij, vóórdat hij zelf de glasfabriek begon, die hij startte in 1834, eerder dus gestart in 1832 met de Maastrichtse Spijker- en draadnagelfabriek Thomas Regout. Ook een zwager van Thomas, broer van zijn vrouw, ene Lambriex, nam deel aan het startkapitaal. Nadat Petrus deze fabriek, samen met zijn broer was gestart , startte hij zelf de glasindustrie en daarná pas de aardewerk fabriek.

 

Voor de aardewerkverzamelaar: Ik heb ook nog originele aandelen Focke en Meltzer: